Dijk Webshops
  • GRATIS BEZORGD VANAF € 75,-
  • SNELLE LEVERING
9.6
0

Winkelwagen

Alles op gebied van stal en erf

Slepende melkziekte

8 van 8

Slepende melkziekte, ook wel ketose, is een stofwisselingsziekte bij koeien. Eén op de negen Nederlandse melkkoeien heeft de eerste maanden na afkalven last van ketose. De ziekte treedt voornamelijk op aan het begin van de lactatie. Dit is als gevolg van een negatieve energiebalans.

Oorzaak

Ketose ontstaat doordat koeien direct na het afkalven te weinig voer opnemen ten opzichte van de hoeveelheid geproduceerde melk. De energieopname blijft achter bij de energiebehoefte. Om dit tekort te dekken, breekt de koe haar eigen lichaamsvet af, een proces waarbij ketonen worden gevormd. Het lichaam kan kleine hoeveelheden van deze afvalstoffen verwerken, maar bij extreme energietekorten lukt dat niet mee en ontstaat er ketose.

Behandeling en preventie

Met een ketonentest kan ketose worden aangetoond. Propyleenglycol (energiebron) is een veelgebruikt middel bij de behandeling van ketose. Voor een beter herstel wordt er soms ook een injectie met glucocorticosteroïden gegeven. Preventie van slepende melkziekte begint al aan het eind van de lactatie. In die periode kunnen veehouders de conditie bijsturen met het oog op een gepaste conditiescore bij het droogzetten. In de droogstandsperiode is een uitgebalanceerd droogstandsrantsoen van belang. Dat wil zeggen de dieren moeten goed en voldoende voer krijgen, maar mogen niet te vet worden.
De koeien krijgen de beste kansen om voldoende energie op te nemen met een ruim aanbod van smakelijk ruwvoer en een, op de productie afgestemde, hoeveelheid krachtvoer meteen na het afkalven en in het begin van de lactatie. Ook door preventie en tijdig behandelen van andere ziekten kunnen verdere problemen met ketose voorkomen worden.